Powiedzenie, ze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia w Meksyku nabiera zupełnie nowego znaczenia. Zważywszy na to, że Meksykanie lubią lekkie lunche, typowe meksykańskie śniadanie powinno być obfite i sycące. Przedstawiamy kilka ze śniadaniowych propozycji Meksyku. Po takim śniadaniu można wyruszyć na wyprawę po tym fascynującym kraju.

Guajalota, inaczej Torta de Tamal
To podstawowe danie kuchni meksykańskiej, choć jedzone głównie w stolicy. Guajalota, inaczej zwana torta de tamal (kanapka z tamalem) jest jednym z najbardziej autentycznych i naprawdę smacznych dań śniadaniowych na wynos, które można dostać na każdym rogu Mexico City. Jest niczym innym, jak chlebem kukurydzianym, wypełnionym farszem z mięsa, sera i warzyw.

Chilaquiles
Klasyczna meksykańska kuchnia śniadaniowa jest przepełniona chilaquiles, czyli tortillami skąpanymi w czerwonym lub zielonym sosie, z nadzieniem z kurczaka lub jajka, a także śmietany, cebuli i sera. Są popularne w domach, knajpkach śniadaniowych oraz na straganach sprzedawców ulicznych.

Quesadillas Fritas
Typowa quesadilla zawsze składa się z podwójnej tortilli wypełnionej serem. Wszelkie dodatki to już kwestia naszego gustu i smaku. Możemy poprosić o praktycznie każdy rodzaj dodatku. Bardzo popularne jest mięso z kurczaka. Jeżeli zależy nam na bardziej obfitym śniadaniu, znajdźmy sprzedawcę lub bar serwujący smażone quesadillas. Wykonane z ciasta kukurydzianego, są napełniane i wytwarzane w ten sam sposób, a następnie smażone na głębokim tłuszczu i polane salsą oraz śmietaną.

Huevos Motuleños
Klasyczne huevos motuleños w stylu Yucatán to zachwycająca potrawa regionalna, choć można spotkać się z nią w różnych miejscach poza Jukatanem. Jej popularność jest, bowiem ogromna. W meksykańskiej kuchni śniadaniowej jajka stanowią niezwykle ważny składnik, a to danie nie jest wyjątkiem. Huevos Motuleños to po prostu dwie chrupiące tortille z czarną fasolą, na których układa się doskonale usmażone jajka i zwieńcza całość sosem z pomidorów, groszkiem, szynką i serem. Ta idealna mieszanka słodkich i pikantnych składników zapewni każdemu dobry początek dnia.

Enchiladas
Enchiladas, w prawdziwie meksykańskiej postaci jest idealnym, lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem śniadaniowym, które przygotuje nas nawet na najcięższy dzień. Podstawowa wersja enchiladas zazwyczaj składa się z czterech luźno zwiniętych tortilli kukurydzianych, które zostały wstępnie polane sosem pomidorowym przed dodaniem do nich nadzienia. Mięso z kurczaka jest najbardziej popularną opcją. Enchiladas podaje się je z odrobiną salsy, sałaty i śmietany. Wariacje na temat enchilad są rozmaite. Możemy spotkać się z enchiladas suizas (szwajcarskie enchilady), które zawierają sos z zielonego pomidora, z dodatkiem śmietanki i sera. Ciekawą wersją enchiladas są enmoladas z dodatkiem pieprzu zamiast salsy.

Huevos Divorciados
To kolejne danie na bazie jaj. Huevos divorciados dosłownie znaczy "rozwiedzione jajka". Są częstym dodatkiem do menu każdej restauracji, która serwuje śniadania. To danie obejmuje dwa jaja sadzone, z których jedno zwieńczone jest zieloną salsą, a drugie czerwoną salsą, stąd ciekawa nazwa. Towarzyszy im z reguły fasola, pokrojone awokado i podstawowy meksykański posiłek, kukurydziana tortilla. Wariacją na temat huevos divorciados jest huevos rancheros - dwie chrupiące tortille, podawane ze smażonymi jajkami i skąpane w lekko pikantnym sosie.

Warto przeczytać